Wiki og meg


Jeg har nylig vært med på et wikipedia-kurs og har fått nye tanker om museenes arbeid på wikipedia generelt. 

Kurset omhandlet kanskje i mest grad wikipedia på engelsk og det er utvilsomt interessant for museene å synliggjøre seg selv på wikipedia og da spesielt på de engelske sidene. Hvor de norske sidene til wikipedia får flere klikk (kanskje til og med pr time) enn mange norske museer kunne håpe for på en måned (eller i noen tilfeller, år?), er situasjonen på de engelske wikipedia-sidene enda mer oppsiktsvekkende. Dette er både skremmende for norske museer som er helt usynlig på wikipedia, men også fristende - for hvem har ikke lyst på slik profilering?

Det betyr ikke at man kan bare hive seg på bølgen og skrive tradisjonelle museumsetiketter på venstrehendtvalgte objekter og tenke at da er man der. For mange grunner, blir det bare håpløst. For å nevne noen er det slik at sidene patruljeres jevnlig og innlegg som ikke holder mål blir fort tatt ned. Å holde mål går like mye på språk som formatering til format og ikke minst (faktisk mest) på interesse for wikipedia for øvrig. 

Og da er vi inne på et veldig interessant problemstilling - for hvem eller hvordan bestemmes det hva som er interessant? Hvem er gatekeeperen bak det store bildet? Jeg er ikke helt i mål med dette, men det er til synelatende mange elementer som tilsammen utgjør et innleggs levedyktighet. Dette gjelder både på de engelske sidene og på de norske, men spesielt på de engelske sidene er dette interessant for de norske institusjonene som prøver å bruke wikipedia som en del av sin ICOM ansvar men også som en del av sin PR strategi. 

To av disse er antall relevante innlegg på andre språk (strength in numbers) og i linker til RL tekster og andre ubevegelige kilder (foundation work). Det nytter ikke bare å kaste seg inn på et objekt uten noe slags nettverk av fakta som forankrer objektet i resten av wikipedia-verdenen. Heller ikke nytter det å plassere inn noe som er så digital, effervescent, at den har ingen hold i RL. Den raske leseren her vil fort sette to og to sammen og tenke hvordan man kan best bruke dette systemet for å synliggjøre ens institusjon. Jeg lar den ligge her - så får du gnage litt på den. 

Kommentarer

Populære innlegg